Activitătile complementare programelor de custodie – periclitate de guvern prin HG 75/2018
Săptămâna a început cu noroc pentru un juvenil de lebădă găsit lovit şi scăpat de câini în ultima clipă în zona barajului de la Lilieci. Persoana care l-a salvat a anunțat autoritătile prin 112 şi ca de obicei sesizarea a ajuns la CRE Bacău. Pasărea avea răni minore în zona ciocului dar nu prezenta probleme majore, astfel încât a fost eliberată.
La nivel național nu există un mecanism de intervenție în cazul în care sunt găsite animale sălbatice rănite, dar în județul Bacău CRE colaborează cu autoritățile pentru a interveni în astfel de cazuri. De regulă ONG-urile de mediu se implică în limita posibilităților pentru salvarea animalelor sălbatice, un exemplu relevant fiind partenerii noştri din Vrancea – Asociația pentru Conservarea Diversitătii Biologice, cu care colaborăm atunci când sunt necesare îngrijiri medicale de specialitate.
Astfel de activități sunt legate şi de custodie a ariilor naturale protejate, multe specii salvate făcând obiectul protecției diferitelor categorii de arii. Ordonanța de urgență prin care sunt desființate custodiile gestionate de ONG-uri va avea impact şi asupra acestor acțiuni de salvare, deoarece odată cu eliminarea custozilor guvernul distruge şi mecanismele existente în prezent pentru salvarea animalelor sălbatice – aceasta fiind doar una din nenumăratele consecințe negative care nu au fost luate în considerare la aprobarea OUG 75/2018.