Cine suportă pagubele generate de mistreți în culturile agricole ?

CRE

In cadrul ultimei ședințe a Comisiei de dialog social de la nivelul Instituției Prefectului Bacău s-a dezbătut problema pagubelor generate de mistreți în culturile agricole.
In special în zona de est a județului, dar și în alte regiuni, mistreții provoacă pagube în culturile agricole, începând de la semănat și până în toamnă.
Problema pagubelor e veche și controversată, cauza principală fiind imposibilitatea păgubiților de a-și recupera prejudiciul. Deși legislația permite celor păgubiți să solicite recuperarea daunelor de la gestionarii fondurilor de vânătoare, procedura e greoaie și anevoioasă, având rareori șanse de izbândă pentru păgubit. Acesta trebuie să sesizeze în scris primăria în termen de 24 de ore de la constatarea pagubei. Primarul convoacă o comisie în 24 de ore, comisie care în 48 de ore trebuie să facă un raport. Hotărârea 1679/2008 prevede instituțiile care participă la această comisie, dar în mod eronat, în modelul de proces verbal, omite reprezentanții direcției agricole, făcând practic imposibilă stabilirea pagubelor.-vezi Art3.(1) vs. Anexa.1(I)- Mai mult, păgubitul trebuie să facă dovada tuturor cheltuielilor pentru înființarea și îngrijirea culturii, trebuie să aibă cultura înregistrată, să asigure pază permanentă în perioadele de risc și să amplaseze mijloace de îndepărtare a animalelor sălbatice. Dacă marii agricultori mai au o șansă, vreo mătușă sau un gospodar care are un pogon de porumb sub pădure nu are nici o șansă să fie despăgubit. Realitatea e că majoritatea agricultorilor se lasă păgubaș. Toată procedura e împotriva lor, deși gestionarii fondurilor de vânătoare sunt financiar pe plus și ar trebui să asigure aceste despăgubiri legale.
Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Coșa a solicitat date exacte privind comunele cele mai afectate, precum și o evaluare a pagubelor. Totodată a dispus întrunirea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare din Bacău și ai autorităților competente în domeniu, în vederea stabilirii unor măsuri pentru remedierea acestei situații.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.