Măsuri ferme ale Gărzii de Mediu Bacău împotriva stânelor neautorizate
Măsuri ferme ale Gărzii de Mediu Bacău împotriva stânelor neautorizate din perimetrul sitului Natura 2000 “Lacurile de acumulare Buhuşi-Bacău-Bereşti”.
Garda de Mediu cu sprijinul jandarmeriei şi în colaborare cu reprezentanţii CRE au verificat în ultimele zile stânele clandestine amplasate pe insule şi în cuveta lacurilor de acumulare, în zonele de protecţie strictă ale ariei naturale protejate din custodia CRE Bacău.
Au fost aplicate sancţiuni, iar pentru 4 amplasamente comisarii gărzii au dispus desfiinţarea adăposturilor improvizate şi salubrizarea zonei până la data de 1 iunie 2018.
Amplasarea stânelor în zonele de protecţie strictă este interzisă, prezenţa acestora generând o serie de probleme de mediu, pornind de la contaminarea zonei cu dejecţii, resturi şi cadavre de animale, abandonarea de deşeuri, prezenţa unui număr mare de câini de stână şi a animalelor domestice în zone în care nu este păşune.
De-a lungul timpului, prezenţa acestor adăposturi improvizate a fost asociată şi cu incendii care au afectat zeci de hectare de stufăriş, precum şi cu braconajul piscicol, în special în zona lacurilor Galbeni şi Orbeni.
CRE Bacău a informat în mod repetat proprietarii cu privire la interdicţia amplasării lor în zona de protecţie strictă, fiind înaintate informări şi către primăriile din zonă şi autoritătile de mediu.
In perimetrul ariei naturale protejate activităţile agricole sunt permise, CRE Bacău avizând favorabil toate solicitările înregistrate în ultimii doi ani, acestea ridicându-se la nu mai puţin de 25 de cereri doar pentru păşunat.
Diferenţa între stânele autorizate şi cele clandestine este aceea că cele autorizate dispun de suprafaţă de păşune, nu intră cu animalele în zonele interzise, respectă de regulă condiţiile privind câinii de pază, păstrează curăţenia , întreţin păşunea şi în general sunt un sprijin şi pentru activitatea de custodie fiind atenţi ce se întâmplă zona pe care o au în folosinţă.