Poluarea de vineri 08.06.2018 de pe râul Bistrița, în atenția autorităților

CRE

În cursul zilei de 10.06.2018, în urma sesizărilor primite din partea pescarilor, CRE Bacău a constatat existența a sute de exemplare de pești morți pe cursul râului Bistrița, în amonte de lacul de acumulare Galbeni – zonă pod CIC.
Specii afectate: babușcă, mreană, clean, oblete, biban, porcușor.
Au fost sesizate autoritățile, la fața locului venind echipe din partea SGA Bacău, ISU și de la Direcția Sanitar Veterinară. Au fost prelevate probe de apă și pești în vederea efectuării analizelor. Rezultatele urmează să fie comunicate.
Din discuțiile preliminare putem menționa următoarele aspecte:
– cel mai probabil poluarea care a generat mortalitatea a avut loc vineri 08.06.2018 (deversarea fiind asociată probabil cu ploaia – cei care au deversat sperând la o diluție a poluanților – fapt ce nu s-a întâmplat).
– cantitatea de pește care a murit inițial a fost mult mai mare, duminică fiind observate doar exemplarele care nu au fost mâncate de pescăruși și alte păsări (prezente în număr foarte mare în zona podului de la CIC), sau care nu au rămas pe fundul apei.
Din punctul de vedere al pescuitului recreativ menționăm că situația a avut loc pe zona de pescuit a AJVPS Bacău – râul Bistrița, zona de pescuit fiind plină de sute de pești morți timp de două zile, fără să îi bage nimeni în seamă. Recomandăm celor care pescuiesc în zonă să evite consumul de pește până când vor fi disponibile rezultatele analizelor.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.