ANPA – pentru unii muma, pentru altii ciuma!

CRE

ANPA – pentru AGVPS mumă, pentru pescari CIUMĂ .
La începutul lunii aprilie 2017, CRE Bacău şi pescarii băcăuani au organizat o campanie de strângere de fonduri şi au efectuat o populare cu peste 1 tonă de caras şi crap pe Lacul Bacău. Iniţiativa simbolică de populare a unei ape publice s-a dorit un semnal de implicare şi solidaritate pentru pescari şi ANPA. Acțiunea s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, cu informarea ANPA şi în prezența inspectorului din județul Bacău.
După realizarea acțiunii de populare, ANPA nu se poate abține şi confirmă proverbul românesc cu “omul fudul”. Astfel, ANPA uită că reprezintă o instituție publică şi transmite o mustrare plină de ironii şi autosuficienţă. Deşi popularea a fost organizată cu notificarea şi în prezenţa inspectorului ANPA, în adresă se vorbeste de “o acţiune ce pare a se desfăşura în condiţii de legalitate”. Fără a menţiona o bază legală, ANPA pretinde necesitatea unui studiu de impact pentru popularea cu o tonă de peşte a apelor publice, dar uită că nu a răspuns la mai multe solicitări de informaţii publice – printre care şi studiile în baza cărora se acordă cotele de pescuit comercial, motiv pentru care este chemată în judecată. ANPA se leagă de mortalitatea inerentă transportului peştelui (5%) în condiţii de temperature ridicate, mortalitate compensată prin mai multe transporturi de peşte efectuate de către pescari CRE din bălţi private în apele publice. Tot ANPA se laudă că pentru ei populările “sunt o activitate foarte importantă”.
Ne bucuram ca ANPA e preocupata de populari, pentru ca noi credeam că activitatea ANPA se rezumă la suflat aer cald în pupa pescarilor comerciali, la lipsa măsurilor pentru combaterea braconajului – fenomen cotidian pe toate apele din România şi pe care l-aţi scăpat total de sub control, fără a avea cea mai vagă idee cu privire la pierderile economice şi de mediu la nivel naţional, precum şi la preocuparea de a crea cadrul legislativ perfect pentru atribuirea zonelor de pescuit către vânătorii din AJVPS-uri.
Si din Ziarul de Olt aflam că ANPA se implică.
( http://ziaruldeolt.ro/…/la-ajvps-olt-presedintele-anpa-lan…/ – Poate că, pentru obiectivitate, Ziarul de Olt ar fi trebuit să solicite şi un punct de vedere al Asociaţiei Salvaţi Râul Olt).
Mai exact, domnul preşedinte Dimulescu se duce la Olt la solicitarea “unui ONG care a făcut o adresă domnului ministru Petre Daea”. Asociația Salvați Râul Olt a sesizat o serie de probleme de pe apele publice, dar ANPA a înțeles să răspundă sesizării printr-o conferință de presă comună cu AJVPS Olt, care e parte din problemă, nu din soluție. Din articol aflăm o informaţie interesantă. Domnul Dimulescu – preşedintele ANPA a fost coleg cu domnul Albulescu – preşedintele AJVPS Olt.
Concluzia e ca ANPA prezintă un dispreţ cronic pentru orice iniţiativă şi explicaţia e simplă. Increngătura ANPA-Ministerul Agriculturii-AGVPS e veche. Intre directorii şi preşedinţii AJVPS-urilor şi persoane cheie din ministerul agriculturii si guvern sunt puternice legături. Acum, în prag de pensie, vor să întoarcă înapoi o lume dispărută, să reînvie dinozaurii şi să calce pe cap orice iniţiativă a pescarilor care s-au saturat să cotizeze la balul vânătorilor.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.