LACUL RACACIUNI – MANUAL DE BRACONAJ
Lacul Racaciuni a primit timp de sase ani direct apa Siretului, viiturile, si tot pestele pe care acestea le-au adus. In el se varsa si paraul Racatau, curs de apa ce alimenteaza doua ferme piscicole si la ploi mai mari aduce peste din ele in lac. Cu o zona extinsa de stufaris si canale in coada lacului, habitat propice pentru reproducere, aici se regasesc toate speciile valoroase din apele colinare si de ses ale Romaniei: crap, somn, salau, caras, platica, stiuca, avat etc.
Lacul Racaciuni este lacul pe care se poate scrie manualul braconajului in Romania. Lacul a fost braconat dintotdeauna in fel si chip. Din 2006, braconierii s-au constituit in asociatie de pescari comerciali si au incercat sa isi continue activitate sub umbrela legii. Sub presiunea jandarmeriei si a CRE-ului, in perioada 2007 – 2008 braconajul a fost redus semnificativ. In 2009, printr-o modificare intentionata a legislatiei, atributiile de control ale jandarmeriei au fost ridicate. Braconajul a explodat. Incepand cu 2010 inclusiv Ministerul Mediului a dat cote de recoltare, legitimand astfel pescuitul comercial. Doar ca pe langa fiecare barca autorizata, pe lac mai sunt inca 3-4 barci neautorizate. Astfel, intr-o singura zi, pe lac pot fi si 15 barci si zeci de braconieri. Bineinteles, prinderea pestelui se face exclusiv cu plase de tip monofilament, pentru ca plasele textile sunt mai scumpe si nici nu prind. Pe langa plase, in special in coada lacului, aparatele de curent sunt din ce in ce mai frecvente.
In ciuda eforturilor sporadice ale autoritatilor (VEZI ACTIUNE DIN AUGUST) braconajul generalizat continua sa aduca venituri substantiale braconierilor.
In prezent, pe lacul inghetat, se pot vedea si cate 60 de persoane care intind plase. Acestia vin cu carute si sanii, si au inclusiv colibe cu sobe pe gheata. Pe Lacul Racaciuni se braconeaza la vedere, in fiecare zi. Sambata 12 ianuarie, din plasele braconierilor s-au recoltat peste 300 de kilograme de crap.