MINISTERUL MEDIULUI ATRIBUIE CUSTODIA LACURILOR PROTEJATE DE LANGA BACAU

CRE

Ministerul Mediului si Padurilor a anuntat deschiderea sesiunii de atribuire a custodiei ariilor protejate de interes national si comunitar. ANUNTUL PE SITE-UL MINISTERULUI. Elementul de noutate este acela ca, in conformitate cu OM nr.1533/2008, daca o arie protejata de interes national se suprapune cu Sit Natura 2000, custodia se acorda unui singur custode.
CRE exercita custodia lacurilor Lilieci, Bacau, Galbeni si Racaciuni. In situl NATURA 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti” este inclus si lacul Beresti, care pana in prezent nu a avut custode, nici o institutie sau ONG nefiind interesat de administrarea acestei zone protejate.
CRE a depus dosarul de candidatura la Ministerul Mediului si Padurilor pentru atribuirea custodiei intregului sit, deci inclusiv a Lacului Beresti. Un obiectiv prioritar al programului de custodie il reprezinta, pe langa activitatile deja consacrate -monitorizare, salubrizare, paza, amenajari, activitati educationale si de informare -, dezvoltarea cercetarii stiintifice. Activitatea de cercetare stiintifica va fi coordonata de catre dl. dr.biolog Florin FENERU si doamna biolog Olga AXINTE.
Dosarele de custodie sunt evaluate la sediile Agentiilor Regionale pentru Protectia Mediului – in cazul nostru ARPM Bacau – de catre o comisie formata din 2 reprezentanti ai ministerului, 1 reprezentant al ARPM, 1 reprezentant al Garzii de Mediu, 1 reprezentant al Academiei Romane, 1 reprezentant al ONG-urilor si 1 reprezentant al Ministerului Agriculturii.

ISTORIA EXERCITARII CUSTODIEI
– 2004 Lacurile Lilieci Bacau Galbeni Racaciuni si Beresti sunt desemnate arii naturale protejate de interes national
– 2005 Directia Silvica Bacau preia in custodie Lacul Lilieci;
– 2005 Vanatorul si Pescarul Sportiv (ESSOX SRL – dl. Sosu) preia Bacaul,lacul Galbeni, Racaciuni si Beresti;
– 2006 VPS renunta la custodia lacurilor Bacau Galbeni Racaciuni si Beresti;
– 2006 CRE preia lacul Bacau, Galbeni si Racaciuni;
– 2006 nu este nici un solicitant pentru Lacul Beresti;
– 2007 Lacurile sunt incluse intr-un singur sit de interes comunitar inclus in Reteaua NATURA 2000
– 2008 Directia Silvica renunta la Lilieci;
– 2008 CRE preia lacul Lilieci;
– 2008 nu este nici un solicitant pentru Lacul Beresti;
– 2010 Ministerul Mediului scoate spre administrare in mod unitar cele 5 lacuri;
– 2010 CRE e singurul solicitant pentru exercitarea custodiei;

Comments ( 13 )

 1. / ReplyGalusca Adrian
  asta nu poate fi decit un motiv de bucurie. chiar daca munca voluntarilor v-a fi mai multa, chiar daca actiunile pe lacul beresti vor fi mai putine la nr., macar se poate, LEGAL, scoaterea in ilegalitate a lui rauta (baiatul primarului sascut) cu asociatia lui de pescuit industrial. MULTA BAFTA !!!
 2. / Replyunul
  va respect munca si bunele intentii,va felicit pt ceea ce ati realizat pana acum,dar am o nelamurire:in 2008 de ce nu ati solicitat voi,CRE,lacul Beresti??!!!sunt ceva interese ascunse sau nu ati avut loc de rechinii cei mari??!!...mi se pare cam ciudat...nu vreau sa acuz pe nimeni dar e ceva putred la mijloc...in 2008 s-a nenorocit pestele la Sascut cu plasele si asta ma doare cel mai tare
 3. / Replygritcu
  Stimat coleg, Va numesc coleg, pentru ca presupun ca sunteti pescar, la fel ca si mine. Va rog sa recititi articolul si veti vedea ca odata cu noul ordin de ministru custodia se exercita unitar pentru toate lacurile. Conform legislatiei, custodele e obligat sa administreze tot situl - toate cele 5 lacuri -, sau nici unul. CRE nu a solicitat custodia lacului Beresti pana in prezent pentru ca am dorit sa ne ocupam cat mai bine posibil de cele 4 lacuri Lilieci, Bacau, Galbeni si Racaciuni. Daca nu am fi fost obligati nu cred ca faceam acest pas, pentru ca suntem voluntari si facem treaba in timpul nostru liber. Odata cu preluarea Berestiului va terbui sa cautam resurse suplimentare (financiare si umane) pentru a face fata noilor cerinte. Va intreb daca nu vi se pare putred faptul ca in Bacau, desi sunt 10.000 - 15.000 de pescari, doar 9 s-au implicat in activitatea CRE in cursul anului 2009. In ceea ce priveste sprijinul financiar, va intreb, cate fise de 2% completeaza pescarii pentru CRE, sau cate donatii fac direct catre asociatia care le apara interesele pe apele unde pescuiesc. Va reamintesc faptul ca CRE desfasoara activitatile cu voluntari. Restul voluntarilor de la CRE ( aproximativ 40) nu sunt pescari. Dar fac curat dupa pescari sau desfasoara actiuni de combatere a braconajului piscicol. La fel, majoritatea celor care directioneaza 2% catre CRE, iarasi nu sunt pescari. Cei 10.000 - 15.000 de pescari au asistat pasiv, ba chiar au contribuit prin pescuit in prohibitie, sau nerespectarea dimensiunilor minime si a greutatii maxime admise pe zi, in ultimii 20 de ani, la distrugerea faunei piscicole de pe aceste lacuri. Poate, totusi, pe unii dintre ei i-a durut. Asa ca revazand raportul numeric dintre cei care beneficiaza de munca noastra si cei cativa care mai renunta la cate o zi de pescuit ca sa scoata o plasa din apa si sa adune PET-uri de pe maluri, ii felicit pe colegii mei pescari de la CRE!
 4. / ReplyMarius Balan
  CRE-ul este singurul care merita si poate sa aiba grija de Sascut. Stiu k in ultimul timp nu am fost prea activ, dar stu unele lucruri, si cel mai important e ca fara CRE nu mai era nici macar un solz de peste in apele noastre. BRAVO!!!!!!!
 5. / Replyunul
  va dau dreptate in totalitate domnule Gritcu,dar cred ca din acei 10000 de pescari,doar foarte putini stiu de CRE si de activitatile lor!trebuie sa va faceti mai multa "reclama" si ca o parere personala,prin intermediul magazinelor de pescuit din judet ar fi perfect,dat fiind faptul ca orice pescar merge acolo sa isi cumpere scule.eu sunt pescar,si de cate ori am avut ocazia m-am implicat,pasiv sau activ,unde am putut interveni.deocamdata nu sunt in tara,dar va urmaresc cu interes activitatea,si imi place ceea ce vad.Sa speram ca pe viitor vom putea pescui linistiti in ape neplasuite!va doresc succes in continuare!
 6. / Replycostel senchia
  pt unul eu cred ca mai bine de 75% din ce 1oooo de pescari stiu de CRE si de activitatile lor si cred ca sa facut destula reclama dar multi pescari de la noi sunt cam indiferenti sau nu prea au "timp"
 7. / ReplyMarius Balan
  din cei 10000 de pescari toti stiu de CRE , 75% iau salaul de 15cm si carasul de 10cm acasa, 50% ne injura cand ne vad, si mai raman vreo 25% care sunt de acord cu ceea ce facem, dar care ne judeca k nu populam apele......Ganditi-va si spuneti-mi k nu e asa.....
 8. / Replyunul
  costel senchia te cunosc din vedere si stiu foarte bine cu te ocupai candva...nu stiu de cand implicare ta la CRE dar toata lumea de cate ori ai pescuit cu setca crede-ma!!!TU ar fi mai bine sa taci braconierule...am cel putin 5 martori nu sunt acuze aiurea!!!nu stiu daca te-ai lasat de plase,dar candva pescuiai la greu...sau plasele care le confisca CRE la bagi tu pe alte lacuri??daca incepi sa ma contrazici pot vorbi cu niste martori sa imi divedesc dreptatea
 9. / Replygaby
  pe lac la lilieci vara nu este exclus sa vezi unu sau mai multi braconieri ,sunt unii care nici nu platesc permisul si spun ca au permis de pescuit.
 10. / Replygritcu
  Discutia noastra e un exemplu clasic privind modul in care o problema serioasa ajunge sa se sfarseasca in balacareala si discutii pe langa subiect. Nu mai reduceti pls activitatea de custodie la problema pescarilor, pt ca este o activitate mult mai complexa.
 11. / Replyklauss
  felicitari pt activitatea desfasura si pt tot cea ce faceti daca o sa mai aveti nevoie de un voluntar va astept sa ma chemati
 12. / Replymohicanu
  sal all nu stiu de ce se plang toti ,mas face si eu voluntar sau as plati si eu permis de pescuit dar problema este scapam vreodata de braconieri sau o sa vad vreodaca ca o sa se populeze siretu cu peste nu prea cred
 13. / Replycosty
  Solutie pentru curatenia digurilor /malurilor : Sunt pescar , dar nu inteleg de ce nu se dau amenzi ! Amendati pe oricare pescar , cand controlati zonele , in cazul in care in dreptul acestuia se gasesc indiferent ce gunoaie -> puneti pe individ sa execute curatenia ( chiar daca spune ca gunoaiele nu sunt alae sale) -> in cazul ca nu executa , aduceti pe jandarmi -> amendati neaparat => rezultatul o sa se vada imediat -> se vor atentiona unii pe altii ca au lasat mizerie de unde vor sa plece , iar la ocuparea locului vor face curataenie ptr.ca vor sti de contraventie . Nu trebuie sa se supere nimeni , doar nesimtitii . Vedeti legile aspre de mediu privind curatenia apelor din occident Avem incredere in reprezentantii CRE si am vrea sa-i ajutam , dar initiativa de comunicare si de atrragere a pescarilor nu prea exista . Spre exemplu anul acesta am adunat pentru 2% ( 38 oameni ) -> am tot fost pe lacuri , insa nici nu stiam ca se pot dona si pentru CRE -> discutati cu oamenii toate aspectele , nu intrebati doar de permis si nr. lansete . Nu asteptati ( CRE ) ca sa vina pescarii la dvs. , vorbiti despre aceste lucruri cu ei pe teren si o sa vedeti ca vor fi multi care vor contribui cu aproape tot ce le propuneti ( oamenii nu mai au curaj si incredere si nu vor veni singuri ) Pentru braconajul cu plase sau alte aparate -> nu cedati , aducetii unde trebuie, indiferent ca sunt - braconeri amatori sau societati de pescuit( braconaj ) care nu respecta nici una din legile tarii ( s-au produs si se produc maceluri neinchipuite vreodata ale pestelui pe aceste ape ) In alta ordine de idei : stie cineva ce tinta au barierele care s-au amplasat pe baraje si de catre cine ?

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.