Scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului AJVPS Bacău

CRE

Centrul Regional de Ecologie Bacău, în calitate de titular al contractului de utilizare a resurselor acvatice vii în scop de pescuit recreativ nr.20/2017 încheiat cu ANPA, pentru zonele de pescuit Lac acumulare Bacău şi lac acumulare Galbeni, aducem în atenția dumneavoastră următoarele aspecte:

La nivelul județului Bacău, CRE Bacău este titular al 2 zone de pescuit recreativ, în timp ce AJVPS Bacău este titular al 19 zone de pescuit recreativ, cu toate drepturile şi obligațiile ce decurg din contractele încheiate cu ANPA.

Buna înțelegere, comunicarea şi eventuala colaborare între cele două asociații de pescuit recreativ de la nivel județean este importantă atât pentru gestionarea eficientă şi protecția fondurilor piscicole, cât şi pentru membrii pescari ai ambelor asociații, aceştia având dreptul să practice pescuitul recreativ la libera alegere, în condiții clare şi cu respectarea regulamentelor de pescuit aferente fiecărei zone.

Incă din perioada de atribuire a zonelor de pescuit în cursul anului 2017, AJVPS Bacău nu a respectat convenția conform căreia asociațiile de pescuit recreativ înaintează solicitări pentru zonele pe care le-au gestionat în baza contractelor 2011-2016, formulând o cerere şi pentru Lacul Bacău – zonă de pescuit gestionată de CRE şi unde asociația noastră a desfăşurat nenumărate activități, evenimente, populări, etc în ultimii ani. Mai mult, după finalizarea procedurii de evaluare, AJVPS a depus contestații şi reclamații privind atribuirea celor două lacuri către CRE Bacău, perpetuând o stare de tensiune şi neînțelegere.

După încheierea noilor contracte cu ANPA în anul 2017, CRE Bacău a continuat să desfăşoare cu maximă seriozitate activitățile de pază, combatere a braconajului, populări, evenimente şi acțiuni pentru informarea şi educarea pescarilor recreativi.

La inițiativa conducerii executive a AJVPS, prin specularea unei erori descriptive a lacului de acumulare Galbeni, AJVPS Bacău a deschis în cursul lunii mai 2018 un nou conflict prin care vizează extinderea zonelor de pescuit râul Bistrița şi râul Siret dincolo de delimitarea cadastrală a acestor corpuri de apă, întrând astfel în perimetrul lacului de acumulare Galbeni.

Referitor la problema delimitării lacului de acumulare Galbeni, menționăm că limitele sunt clar stabilite în baza cadastrului realizat de Apele Române. AJVPS Bacău speculează o eroare de măsurare a zonei de luciu de apă rămas necolmatat din suprafața totală inițială a lacului de acumulare Galbeni, luciul de apă real nefiind identic cu descierea din documentația ANPA. In urma analizei descrierii suprafetelor, respectiv lungimilor pentru toate zonele de pescuit din județul Bacău, se constată că pentru nici una din zonele de pescuit desemnate de ANPA, descrierile nu corespund cu situația faptică.

In paralel cu aceste demersuri, AJVPS a solicitat pescarilor membri CRE să se înscrie în mod obligatoriu la AJVPS pentru a putea pescui pe cele 19 zone de pescuit proprii, fapt ce contravine regulamentului AJVPS depus şi evaluat în cadrul procedurii de atribuire, care prevedea accesul la pescuit în baza plății unui tarif de acces săptămânal/lunar, sau anual.

Propunem ca fiecare asociație să inițieze demersurile necesare la nivelul ANPA în vederea îndreptării erorilor materiale privind descrierea zonelor de pescuit pe care asociațiile sunt titulare, urmând ca fiecare asociație să respecte obligațiile contractuale pentru zonele aferente, iar pescarii membri ai celor două asociații să poată pescui liber, cu respectarea legislației naționale şi a condițiilor din regulamentul zonei de pescuit depus şi aprobat în cadrul procedurii de evaluare a cererilor de atribuire.

Totodată exprimăm disponibilitatea de a dialoga deschis cu membrii Consiliului AJVPS, aşa cum am încercat în mai multe rânduri adresându-ne conducerii executive, în vederea clarificării punctelor de vedere, pentru eliminarea eventualelor divergențe şi în măsura în care există disponibilitatea, pentru colaborare.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.