VANATOARE SI BRACONAJ LA SPECII PROTEJATE

CRE

IMG_0576

Odata cu inceperea sezonului de vanatoare la rate, malurile lacului Racaciuni s-au transformat intr-un front de lupta(FOTO SUS). Pe marginea drumului pot fi gasite sute de tuburi de cartuse de vanatoare goale. In urma unei actiuni de monitorizare derulata sambata 2 decembrie 2009, de pe doar 50 de metri de drum am adunat 56 de tuburi de cartuse goale si 2 cartuse de vanatoare de calibru 12 mm netrase, pe care le-am predat ulterior Serviciului AEST din cadrul IPJ Bacau.
Vanatorii pot impusca legal (???!?!) aproximativ 3 specii de pasari acvatice prezente pe Lacul Racaciuni, specii precum lisita, rata mare, rata mica, rata motata, etc. Problema e ca pe lac au fost semnalate peste 160 de specii de pasari, majoritatea fiind interzise la vanatoare.
Teoretic vanatorii trebuie sa cunoasca speciile pe care le pot impusca. Practic, ei trag in tot ce misca. De cele mai multe ori gestul este refelx si nu da timp pentru identificare. Dealtfel e foarte dificil chiar si cu determinatorul de pasari in mana sa stabilesti ce specie ai in fata.
Cazurile de braconaj la vanatoare sunt din ce in ce mai frecvente. In urma cu aproximativ 1 luna Mihai R. – surprins de CRE si jandarmerie pe 14 mai 2009 pescuind pe Racaciuni in prohibitie cu 9 lansete, a fost surprins de jandarmerie pe cursul Bistritiei, intre Lilieci si Lacul Bacau, avand asupra sa fazani impuscati fara autorizatie.
In urma cu aprox 2 luni nea Nelu de la Orbeni – braconierul nr.1 din coada lacului – s-a laudat ( pt. ca braconierii nu se pot abtine ) ca a impuscat o vidra. Vidra respectiva fusese semanlata in zona de catre pescari, si este o specie interzisa la vanatoare. Dupa ce s-a laudat nea Nelu, vidra nu a mai fost observata.
Ca si la pescuit, de cele mai multe ori braconierii vanatori scapa. Relevant este cazul preotului din Caiuti (FOTO JOS) prins de pescari la Sascut cand a impuscat un pui de lebada. Politia a demarat ancheta. Pasarea impuscata a fost trimisa la Directia Sanitar Veterinara pentru expertiza (???!!). Din DSV, in loc de o lebada impuscata a iesit o gasca de casa cu gatul rupt. Astfel, in urma „schimbului de victime” popa din Caiuti predica in continuare milostivenia.
Nu mai relatez alte intamplari legate de braconaj la vanatoare, dar fenomenul este mai accentuat si cu consecinte mult mai grave decat braconajul la pescuit.

popa 1

Comments ( 2 )

  1. / Replyenorias
    sa.l pupati in pula pe "popa"
  2. / ReplyMB
    Man fined for shooting swan 'thinking it was goose' A man who shot a swan thinking it was goose is believed to be the first person in England prosecuted for using lead shot illegally on wildfowl. Electrician Simon Quince, 36, from Harthills, Barnsley, was fined £445 for shooting the swan and £100 for using the wrong shot. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-york-north-yorkshire-13408867

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.