VIDRA DE LA LILIECI

CRE

Vidra pe Bistrita from gabigritcu on Vimeo.

In articolul anterior mentionam o vidra la Lilieci. Din pacate pe 25 decembrie cand am facut observatia nu am reusit sa o filmam. Pe 30 decembrie am amplasat un adapost camuflat pe malul unde o vazusem. Si am reusit sa o filmam. Am fotografiat/filmat si o gramada de pasari, dar am bagat doar foto in materialul asta.PLS IDENTIFICARE LA RATA DE LA SEC 30.
In documentatia intocmita de muzeul de stiintele naturii din Bacau in 2002, este semnalata prezenta vidrelor pe Lilieci, Galbeni si Racaciuni. Nu stiu ce dinamica au populatiile acestea, evident izolate, pentru ca fiecare din lacuri – cu exceptial L.Galbeni care nu mai exista – sunt lacuri inconjurate cu diguri de beton si sparge-val care au intr-un capat o hidrocentrala si in celalalt capat un baraj inalt de zeci de metri. Daca habitatul nu ar fi atat de fragmentat probabil am putea vedea vidre si pe Lacul Bacau – situat pe Bistrita intre Lilieci si Galbeni – adica intre doua areale in care specia a fost semnalata -. Ar fi interesant sa vedem cercetari recente si fundamentate cu observatii pe teren pe aceasta problematica, mai ales ca in Bacau avem si Complex muzeal de stiintele naturii, si Facultate de Stiinte la Universitate cu sectii de Ecologie si Biologie.
Pana atunci ramane sa citim doar studii de impact prin care se demonstreaza stiintific prin metodologia copy/paste ca balastierele din albiile minore si lunca inundabila nu au impact negativ.
In Noul An ii urez succes vidrei noastre sa scape de plasele monofilament puse de taranii din Itesti, sa nu se intalneasca pe mal cu cei 7 caini dezlegati mereu de la stana amplasata in arie cu vreo 500 de metri mai la nord de locul unde am facut observatia, sa nu fie vazuta de vajnicii vanatori mereu cu rachiul in cap, dispusi oricand sa-si demonstreze vitejia si barbatia – traditia don’le, nu intelegeti voi!. Ii doresc sa nu mai inoate printre tone de PET-uri si deseuri venite de pe malul Itestiului sau din amonte – via Izvorul Muntelui -.
In 2010 ii mai urez vidrei sa se roage ca Directia Apelor si APM-ul sa nu autorizeze exploatarea de agregate minerale exact de unde am vazut-o. Vedeti ACORDUL DE MEDIU nr.1 din 22.01.2008 emis de catre APM Bacau pt balastiera SC ANDRA SRL, emis pentru un perimetru situat cam 250 de metri nord-est de locul in care am filmat. Dupa cum era de asteptat documentatia a fost realizata de catre Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” din Bacau si a fost avizata de catre Academia Romane. Daca vidra noastra ar citi cu atentie Acordul la capitolul privind protectia biodiversitatii ar afla ca „Habitatele şi biocenozele existente pe amplasamentele destinate excavării sunt total diferite de cele existente în sfera de influenţă a lacurilor de acumulare, pe acest perimetru nu sunt întâlnite decât accidental speciile care au impus, prin prezenţa lor, decretarea lacurilor de acumulare ca Arii de Protecţie Specială Avifaunistice iar depărtarea faţă de acestea permite aprecierea că activitatea de extracţie a agregatelor nu va afecta viaţa speciilor din perimetrul ariei protejate.”
Tot pentru Noul An ii urez vidrei de la Lilieci sa reuseasca sa escaladeze barajul din aval sau hidrocentrala din amonte in cautarea unei companii agreabile si datatoare de viata.

La Multi Ani ! Un An Nou mai bun !

Comments ( 7 )

 1. / ReplyVlad
  daca sunteti din Bacau, puteti sa ii intrebati pe cei de la muzeu personal de sanatate. au adresa de mail muzstnatbc@yahoo.com , eu le-am dat un pic hatemail dupa ce am citit extrasul ala din acord
 2. / ReplyFlorin Feneru
  Salut prieteni, Felicitari pentru filmarile de la Lilieci, mai ales pentru vidra. La secunda 30 apare o rata motata (Aythya fuligula) femela. Specia apare ca oaspete de iarna in Romania, dar la Lilieci am gasit primul caz de cuibarit in tara. De aceea rata motata a fost pasarea-emblema a filialei din Bacau a Societatii Ornitolgice Romane. Pacat ca nu mai exista SOR la Bacau, era frumos sa puteti colabora. Pacat ca exista si atata nepasare pentru natura in Romania si rezervatiile de pe lacurile din jurul Bacaului sunt mereu amenintate. Cu atat mai mult apreciez ce faceti acolo sa le protejati. La multi ani tuturor membrilor CRE Bacau! FF
 3. / ReplyMarian Ionita
  Hm, chiar e interesant cum de avem vidre la Lilieci. Ma intreb cum de au ajuns pe acolo...
 4. / ReplyUn film, un fragment de pasiune | Reporter Virtual
  [...] Pentru ca sunt abonat de ani de zile pe un forum de mediu, zilnic primesc diferite informatii, iar unele demonstreaza pasiunea celor care nu doar iubesc natura, ci si o protejeaza. Aveti astazi un exemplu. Via: Natura Bacau. [...]
 5. / ReplyGabi S.
  Felicitari pentru filmare, exceptional adapostul.
 6. / ReplyVidra din Lacul Lilieci | Ropedia.ro - Redescoperiti Romania
  [...] articol si o veste extraordinara: Pe 30 decembrie 2009 cei de la CRE Natura Bacau au observat si filmat o [...]
 7. / ReplyONG Mare Nostrum
  Buna, Te invit sa urmaresti blogul organizatiei ecologice Mare Nostrum. Noi luptam pentru conservarea si salvarea mediului. Cu cat suntem mai multi, cu atat mai bine. Te asteptam!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.